Chcete sa na niečo opýtať?
(Po-Pia 7:30 - 15:00 hod.)
 
Späť

Zimný čas spôsobil vyššie riziko stretov áut so zverou

4. 1. 2021
1k
Dôvodom vyššieho počtu autonehôd v tomto období je fakt, že na rozdiel od ľudí si zvieratá čas neposúvajú. Pohybujú sa teda po svojich trasách naďalej v čase, ako boli zvyknuté, zatiaľ čo ľudia svoje cesty podnikajú s hodinovým časovým posunom. A tým sa bohužiaľ veľmi často trafia zrovna do doby, kedy si zver začne obstarávať potravu.

Ako sa nehode vyhnúť?

Dôležité je, aby si vodiči uvedomili, že ku zmene času došlo, a že to má práve tento následok. Pokiaľ budete na zver pripravení a upravíte štýl jazdy v úsekoch s jej zvýšeným výskytom, znížite pravdepodobnosť zrážky.

Jedným z faktorov, ktoré môžu napomôcť včasnému a bezpečnému zabrzdeniu a vyhnutiu sa zrážke sú samozrejme kvalitné pneumatiky.

Prvoradá je predovšetkým veľká opatrnosť. Znížte v ranných a večerných hodinách rýchlosť v tých miestach, kde sa dá predpokladať výskyt zveri. Podľa štatistík je najčastejším časom zrážok áut so zverou 22. hodina a cca hodina pred východom slnka.

Ak uvidíte napríklad jednu srnku, je veľmi pravdepodobné, že zanedlho uvidíte ďalšiu. Tieto zvieratá sa totiž pohybujú v skupinách.

Čo robiť, keď ku zrážke so zverou dôjde?

Bohužiaľ, ani najväčšia opatrnosť vám ale nie je schopná zaručiť, že sa zrážke vyhnete. V prípade, že vás takáto nepríjemnosť stretne, je pravdepodobnosť, že sa zvieraťu nič nestane, pomerne malá. Nesnažte sa teda uhýbať mu. Zrážka so srnkou bude mať pravdepodobne miernejšie následky než zrážka s protiidúcim vozidlom alebo stromom. Najlepšie je začať brzdiť, ale volant držať v smere jazdy.

Nie je jednoduché predvídať, ako sa zrazené zviera zachová, ak prežije zrážku. Môže byť v šoku a nehýbať sa, utiecť, alebo byť agresívne. Vy by ste každopádne nemali od nehody odísť, ani manipulovať so zraneným zvieraťom. Po zrážke so zvieraťom zapnite výstražné svetlá, postavte trojuholník a zavolajte záchrannú službu, políciu a kontaktujte asistenčnú linku vašej poisťovne.

Zrážky so zverou môžu mať rôzne vážne následky, od finančných škôd na vozidle, cez zranených ľudízvieratá, až po fatálne dôsledky ako je smrť. Preto neberte tento problém na ľahkú váhu a snažte sa byť čo možno najviac opatrní.

Produkty se filtrují...