Chcete sa na niečo opýtať?
(Po-Pia 7:30 - 15:00 hod.)
 
Späť

Motorkárska sezóna začína

8. 3. 2023
100k
S blížiacim sa koncom zimy a rastúcimi vonkajšími teplotami prichádza konečne motorkárska sezóna. O motorke sa hovorí, že sa jedná o životný štýl. Motorkári sa nej cítia slobodní, voľní, ale i zodpovední k sebe i ostatným vodičom na cestách. Prvý motocykel bol vyrobený už v roku 1869 a bol poháňaný parou. V roku 1885 bol už poháňaný benzínom a sériová výroba bola zahájená v roku 1894. Dnešné modely už vypovedajú o nekončiacom vývoji.

Ako pripraviť svojho dvojkolesového miláčika na prvú jarnú jazdu?

Základom sú dobré pneumatiky. Na čo si dávať pozor pri ich výbere?

Vhodný výber pneumatík dokáže zlepšiť ovládateľnosť, pocit z jazdy a využitie potenciálu samotného stroja. Môžete si zvoliť z niekoľkých typov na základe konštrukcie vašej motorky a jej využitia. Pre cestovno športové motocykle sú vhodné pneumatiky kategórie Sport Touring (ContiRoadAttack 4) a pre silné stroje a fanúšikov rýchlej jazdy sú potom ideálne pneumatiky Sport / Hypersport (ContiSportAttack 4).

Veľmi obľúbený a najrýchlejšie rastúci segment motocyklov sú cestovné endurá. Tu je voľba pneumatík závislá na pomere jazdy v teréne a na ceste (ContiTrailAttack 3, TKC 70, TKC 70 Rocks, TKC 80).

Dôležitým prvkom pre voľbu správnych pneumatík je voľba správneho rozmeru. Ten môžete zistiť tak na obutých pneumatikách, ako aj v technickom preukaze. Pre optimálne jazdné vlastnosti je dôležité okrem rozmeru zvoliť správny rýchlostný i záťažový index a konštrukciu.

Obrátiť sa môžete na spoľahlivého predajcu pneumatík. Na našom e-shope najlepsiepneu.sk ponúkame celý rad moto pneu od spoľahlivých výrobcov. Náš predajca vám rád pomôže s výberom vhodnej pneumatiky na váš motocykel.

Taktiež sa môžete zamerať na testy pneumatík, ktoré sú vykonávané českými i zahraničnými klubmi alebo časopismi pre motorkárov. Odborníci sledujú správanie pneumatík v rôznych podmienkach, ich mieru opotrebenia a komfort pri jazde.

Dôležitá je aj správna starostlivosť

Správna starostlivosť o pneumatiky predlžuje dobu ich používania, to už dnes vie snáď každý. Medzi pravidelné kontroly patrí najmä kontrola tlaku v pneumatikách. Jej hodnota je u každého typu stroja určená výrobcom. V prípade, že máte tlak príliš nízky alebo naopak vysoký, dochádza ku zhoršeniu jazdných vlastností a skracuje sa ich životnosť. V priebehu prezúvania sa zamerajte aj na vyváženosť kolies. A v neposlednom rade je potrebné ošetriť a očistiť disky pomocou špeciálnych prípravkov, ktoré sa môžu v priebehu jazdy okrem zašpinenia taktiež poškriabať alebo dokonca i prasknúť.

Kontrola po zime

Okrem pneumatík je potrebné sa zamerať i na ostatné dôležité časti vášho motocykla.

Brzdy – tie musia byť predovšetkým funkčné. Nepodceňujte akúkoľvek malú závadu. Zamerajte sa aj na brzdové doštičky a na brzdovú kvapalinu.

Reťaz vyžaduje zvláštnu starostlivosť. Je potrebné ju očistiť od povrchovej hrdze, namazať ju špeciálnymi prostriedkami a správne ju napnúť. Odporúčaná vôľa reťaze sú 3 cm, ale záleží na type motorky.

Voľba správneho vybavenia

Základným pravidlom pre všetkých motorkárov je použitie správneho vybavenia. Najdôležitejšou časťou je prilba, ktorá je zo zákona povinná. Prilba musí byť označená schvaľovacou značkou podľa predpisu EHK OSN číslo 22, tzn. v krúžku vpísané veľké E doplnené jedno alebo dvojciferným číslom udávajúce kód štátu, ktorý prilbu schválil. Súčasťou vhodnej výbavy je pevné oblečenie, ako v chladnom, tak aj v teplom počasí. Šortky a tričko sa na motorku skutočne nehodia, riskujete tak nepríjemné zranenia. Radšej sa vybavte takým oblečením, ktoré je vám pohodlné. Medzi ďalšie dôležité ochranné doplnky patria rukavice, pevná obuv, chránič chrbtice a reflexné prvky.

Produkty se filtrují...