Chcete sa na niečo opýtať?
(Po-Pia 7:30 - 15:00 hod.)
 
Späť

Vyššia bezpečnosť vďaka správne nastaveným svetlometom

18. 3. 2023
848
V zimných mesiacoch sa krátia dni a vodičov začína trápiť znížená viditeľnosť. Či už kvôli sneženiu, hmle alebo daždi, je potrebné zvýšiť svoju pozornosť pri riadení automobilu. Všeobecne platí: „jazdím tak rýchlo ako ďaleko vidím“. Zle nastavené svetlomety významne ovplyvňujú nielen rýchlosť reakcie a únavu vodiča, ale aj ostatných účastníkov cestnej premávky.

Nastavenie svetiel

Dôležité je myslieť na tri základné pravidlá – vidieť, byť videný a neosvecovať ostatných. V prípade, že nemáte správne nastavené svetlá, zhoršujete jazdné podmienky nielen sebe, ale aj ostatným vodičom, ako protiidúcim, tak aj tým pred vami v smere vašej jazdy.

Sami voľným okom určite odhalíte, či sú kryty svetiel v poriadku alebo nie.

Skontrolovať ale v dnešnej dobe nastavenie svetiel nie je v domácich podmienkach jednoduché, preto je vhodné zájsť do servisu a nechať to na profesionálov, ktorí nastavia svetlá za Vás.

Väčšina dnešných moderných vozidiel má už svetlá, ktoré musia mať automatické nastavenie sklonu. To zaisťuje, že vodič takéhoto auta nebude oslňovať protiidúce vozidlá ani keď bude mať plne naložený kufor a pripojený vozík. Takéto svetlá nie je vo väčšine prípadov treba akokoľvek nastavovať, pokiaľ nedošlo k nejakému mechanickému poškodeniu, alebo zásahu do upínacích prvkov svetla.

Je dôležité používať správne svetlá v správnej situácii

V našich podmienkach začínate svietiť vo chvíli, keď si sadnete za volant. Za zníženej viditeľnosti však „len“ denné svietenie nestačí. V tme alebo daždi je vhodné použiť diaľkové alebo obrysové svetlá so stretávacími.

V hmle, počas silného dažďa alebo hustého sneženia rozsvieťte zadné hmlovky. Tie predné sú na vašom uvážení. Ale v prípade, že nie sú potrebné, tak ich rozhodne nezapínajte, pretože vám hrozí pokuta. Hmlové svetlá sú za dobrej viditeľnosti intenzívne a ľahko oslnia protiidúce vozidlá. Hmlovky nie je vhodné používať v kolóne alebo pri prechádzaní mestom, kedy dokážu rozčúliť nejedného vodiča okolo vás.

Produkty se filtrují...