Chcete sa na niečo opýtať?
(Po-Pia 7:30 - 15:00 hod.)
 
Späť

TIETO ZVUKY A SPRÁVANIE AUTA NAZNAČIA PROBLÉMY S TLMIČMI

5. 3. 2023
30k
Tlmiče áut prechádzajú každú zimu veľkými testami odolnosti a výdrže. Jamy, výtlky a soľ na cestách dali našim vozidlám a ich podvozkom opäť v zime poriadne zabrať. Okrem jarného upratovania v dome a prípravy záhrady na ďalšiu sezónu by ste si mali tiež skontrolovať tlmiče. Sú nevyhnutnou súčasťou bezpečnej jazdy.

TLMIA NÁRAZY A VPLÝVAJÚ NA BRZDENIE

Už z názvu sa dá ľahko odvodiť, že tlmiče slúžia na tlmenie nárazov auta pri prechode po krivej vozovke, cez jamy či nerovnosti. Okrem toho majú omnoho viac funkcií. Sú veľmi dôležité pre celkové fungovanie auta.

Ich nesprávne fungovanie môže mať za následok vážne poškodenie vozidla. Tlmiče totiž majú priamy vplyv na jeho brzdenie a správanie sa na ceste v rôznych podmienkach. Nájdeme ich v blízkosti kolies. Na prvý pohľad vyzerajú ako veľké pružiny.

Ak ste niekedy jazdili na bicykli, ktorý mal na predných kolesách pérovanie, viete si zhruba predstaviť, akú funkciu tlmiče v autách zastupujú. Okrem pohodlia jazdy majú však niekoľko dôležitých bezpečnostných funkcií.

AKO SPOZNAŤ OPOTREBOVANÉ TLMIČE?

Opotrebované tlmiče spoznáte skôr na aute kamaráta, než na svojom. Je to preto, lebo ste na svoje auto zvyknutí a pribúdajúce vibrácie sa vám časom môžu zdať normálne. Zbystrite však v prípade, ak:

  • Sa v ostrých zárutách vozidlo nebezpečne nakláňa do strán a vychyľuje smerom k vonkajšej strane zákruty. Vaše tlmiče nefungujú.
  • Ste zaznamenali chvenie a vibrácie volantu. S opotrebovanými tlmičmi sa tiež znižuje účinnosť bezpečnostných systémov ABS a ESP.
  • Zreteľe počujete praskanie. Zvuk je oveľa intenzívnejší pri jazde cez retardéry.
  • Ste zaznamenali prešmykovanie kolies pri zrýchľovaní auta.

Tlmiče by ste mali dať skontrolovať po prvých 80-tisíc najazdených kilometroch a potom po každých 20-tisíc kilometroch. Tlmiče absorbujú prebytočnú energiu spojenú s prechodom po nerovnej vozovke, pri jazde v zákrutách či brzdení a zrýchlení.

Svojou konštrukciu tlmia a znižujú prenos vibrácií na celé vozidlo, čo pocítia najmä cestujúci v aute. Najväčším problémom opotrebovaných tlmičov je to, že ich ťažko spoznáte. Test a výmena tlmičov je jednou zo služieb, ktorú máme v ponuke.

Tlmiče sa opotrebovávajú pomaly a postupne, čo si pri pravidelnej jazde autom nevšimnete, keďže si podvedome na toto opotrebovanie postupne zvyknete. V niektorých autoservisoch radi nazývajú opotrebované tlmiče„ "tichým zabijakom". Sú totiž pod neustálym tlakom a pracujú celý čas, keď je auto v pohybe.

Tlmiče skracujú brzdnú dráhu auta. Čím viac sú poškodené, tým sa brzdná dráha auta (najmä na viac poškodenej ceste) predlžuje. Tlmiče tiež zlepšujú držanie auta na ceste, no ak sú v zlom stave, auto reaguje v zákrutách nepresne a tlmiče ešte viac zaťažuje. Ak sú v dobrom technickom stave, redukujú nakláňanie vozidla v zákrutách či pri brzdení a zrýchlení, čo výrazne zlepšuje pohodlie jazdy v aute a bezpečnosť.

RIEŠENÍM JE ŠETRNÁ JAZDA

Tlmiče v aute sú veľmi odolné nástroje, no pri pravidelnom používaní ich kvalita klesá. Ich výmene a servisu sa určite nevyhnete, no môžete jazdiť šetrne, aby vám vydržali čo najdlhšie. Samozrejme, odporúčame vám vyhýbať sa výmoľom a jamám, no tlmiče zaťažuje aj „ rezanie” zárut a prudké zrýchľovanie. Pokiaľ môžte, vyhnite sa jazde po nerovnom teréne (poľné cesty). Vaše tlmiče sa vám za to v servise poďakujú.

Mnohí vodiči rieša v autoservise výmenu oleja, ojazdené pneumatiky alebo šrabance na laku. Často však zabúdajú na opotrebované tlmiče, ktoré sú vážnym problémom každého z nich. Okrem pohodlia totiž prudko znižujú bezpečnosť jazdy a preto by mali byť v perfektnom stave.

Zverte preto svoje vozidlo našim odborníkom v pobočkách na kontrolu a výmenu tlmičov.

Produkty se filtrují...