Chcete sa na niečo opýtať?
(Po-Pia 7:30 - 15:00 hod.)
 
Späť

Pripravte svoje auto na leto!

20. 3. 2023
988
Leto nám už začína, teploty stúpajú a väčšina z nás sa teší na letnú dovolenku. Tento rok síce väčšina z nás zvolí cestovanie skôr po Slovensku, no napriek tomu budeme veľa času tráviť v aute. Oplatí sa teda do príprav na dovolenku zahrnúť aj svoje vozidlo, aby nás do cieľa doviezlo bezpečne a bez problémov. Pretože len auto bez závad = bezpečná a bezstarostná jazda na dovolenku.

Správne používanie klimatizácie

Cestovanie je niekedy zdĺhavé a horko v aute môže spôsobiť únavu šoféra aj ostatných cestujúcich. Preto je ideálne mať funkčnú klimatizáciu, ktorá je v dnešnej dobe štandardnou súčasťou vybavenia vozidiel. A viete ako ju správne používať? Teplota by sa mala líšiť maximálne len o 5 °C voči vonkajšej teplote. Skôr ako dorazíte do cieľa, mali by ste minimálne päť minút predtým klimatizáciu vypnúť, aby ste si zvykli na teplotu okolia.
klimatizácia
Naviac vďaka tomu dôjde prúdiacim vzduchom k vysušeniu výparníka a tým zabránite vzniku plesniam a baktériám. Nezabudnite, že niektoré komponenty klimatizácie priamo súvisia s inými časťami vozidla a ich porucha môže mať za následok zlyhanie ich častí, ktoré znemožnia ďalšiu jazdu. Preto je pravidelná údržba systému klimatizácie vozidla veľmi dôležitá.

Kontrola povinnej výbavy

Oproti minulému roku sa toho v povinnej výbave mnoho nezmenilo. Napriek tomu by ste mali skontrolovať, či vám vo vašom vozidle nič nechýba. Základom je:

  • a. Autolekárnička
  • b. Trojuholník
  • c. Reflexné vesty, ktoré sú v mnohých európskych krajinách povinné pre všetkých členov posádky vozidla. U nás má túto povinnosť len vodič, ale odporúča sa aj ostatným cestujúcim
  • d. Zdvihák a kľúč na výmenu kolesa alebo dojazdová sada (pokiaľ nie je vozidlo vybavené rezervou alebo pneumatikami typu Run-flat)

Okrem toho odporúčame ťažné lano, štartovacie káble alebo napr. Európsky formulár pre záznam nehody.

Zamerajte sa na prevádzkové kvapaliny

Aby nás automobil nenechal „v štichu“, je nevyhnutná kontrola prevádzkových kvapalín. Jedná sa najmä o kontrolu ich množstva. Dôležité je skontrolovať brzdovú, chladiacu kvapalinu a kvapalinu do ostrekovačov. U všetkých kvapalín okrem kvapaliny do ostrekovačov je dôležité dodržať aj interval výmeny. Stav a kvalita prevádzkových kvapalín má významný vplyv na životnosť ďalších dielov a bezporuchový chod vozidla.

V neposlednom rade – kontrola pneumatík

Pneumatiky môžete najskôr skontrolovať vizuálne, či nie sú viditeľne poškodené. Pokiaľ máte prezuté nové pneumatiky, tak hĺbku dezénu riešiť nemusíte. Pokiaľ ale máte pneumatiky napr. z minulého roka, preverte, že dodržujete minimálnu povolenú hĺbku dezénu 1,6 mm. Nezabudnite, že aj v priebehu dovolenky dôjde k ďalšiemu opotrebeniu pneumatík. V prípade, že máte vo vozidle rezervnú pneumatiku – nezabudnite ju tiež skontrolovať, prípadne dohustiť.

Produkty se filtrují...