Chcete sa na niečo opýtať?
(Po-Pia 7:30 - 15:00 hod.)
 
Späť

Nové značenie pneumatík - prehľadnejší nákup nových pneumatík

10. 3. 2023
1k
V máji 2021 začnú platiť nové štítky pneumatík, ktoré uvedie do užívania Európska Únia. Poskytnú vodičom viac informácií o vybraných vlastnostiach pneumatík.

Na nových štítkoch budú upravené triedy valivého odporu a účinnosti brzdenia na mokrej vozovke. Hlučnosť sa bude uvádzať ako množstvo decibelov a písmenami A, B alebo C. Spotrebitelia navyše získajú prístup k doplňujúcim informáciám o konkrétnej pneumatike v databáze EÚ aj po načítaní QR kódu na štítku, ktorý sa nachádza v pravom hornom rohu štítku pneumatiky.

záběr pneumatik na ledovém povrchu

Ďalšia zmena platí pre pneumatiky na osobné vozidlá (trieda C1), u ktorých sa môžu objaviť dva nové piktogramy. Prvým z nich je piktogram snehové vločky v hore, informuje o preukázateľných vlastnostiach zábere pneumatiky na snehovom povrchu, označovaná niekedy ako 3PMSF (Three-Peak Mountain Snowflake), ktoré je v niektorých krajinách EÚ pri zimných pneumatikách už povinné.

záběr pneumatik na ledovém povrchu

Druhý piktogram je určený predovšetkým pre škandinávske krajiny a definuje záber pneumatík na ľadovom povrchu. Toto označenie by mali mať predovšetkým pneumatiky s mäkkou zmesou, ktoré sa však v strednej Európe nepoužívajú. Od mája 2021 musia byť informácie na etikete pneumatiky v EÚ dostupné aj na pneumatikách určených pre ťažké úžitkové vozidlá (trieda C3).

Pokiaľ ide o základné triedy A až C, tie zostávajú na novom štítku bez zmeny. Pre pneumatiky na osobné a dodávkové vozidlá (kategória C1 a C2) už bude využitá aj trieda D, do ktorej sa presunú pneumatiky z pôvodnej triedy E. Pneumatiky s vlastnosťami na úrovni tried F a G sa novo posunú do triedy E. Súčasne platí, že sa obmedzia maximálne povolené hodnoty valivého odporu a brzdnej dráhy na mokrom povrchu. Štítok by tak mal byť zrozumiteľnejší a vodiči lepšie informovaní.

Nový štítok pre pneumatiky v EÚ je navrhnutý tak, aby pomohol zákazníkovi vybrať si pneu s vyššou úsporou paliva a zároveň mu poskytol informácie o brzdných vzdialenostiach. Voľba pneumatík s nižším valivým odporom môže viesť k zásadným úsporám palivových nákladov a tiež k nižším emisiám. Prehľadné informácie o priľnavosti na mokrej vozovke zvýši bezpečnosť prevádzky, zatiaľ čo informácie o hluku pri jazde pomáha znižovať emisné hladiny hluku spôsobené cestnou premávkou.

Produkty se filtrují...