Chcete sa na niečo opýtať?
(Po-Pia 7:30 - 15:00 hod.)
 
Späť

Kedy je vhodné používať snehové reťaze?

2. 11. 2023
730
Chystáte sa na hory alebo do miest, kde je veľké množstvo snehu, alebo sa dá očakávať veľká námraza? Potom by mali byť snehové reťaze súčasťou vašej zimnej výbavy. Na mnohých miestach je naviac ich používanie povinné (je označené príkazovými značkami), preto v takto označenom mieste nebudete môcť pokračovať v jazde.

Najmä v zahraničí, napríklad v Rakúsku, kontroluje ich nasadenie na k tomu určených miestach priamo polícia. Reťaze musia byť v tomto prípade nasadené minimálne na dve hnacie kolesá.

Prečo sa používajú?

Majú za úlohu samozrejme zlepšiť jazdné vlastnosti vozidla na klzkom povrchu a zaisťujú zvýšenú priľnavosť pneumatík.

V SR pri použití snehových reťazí je maximálna povolená rýchlosť 50 km/h.

Dôležitý je správny výber

Výber samotných reťazí netreba podceňovať. Okrem toho, že ich existuje viac druhov, musia taktiež zodpovedať konkrétnemu vozidlu. Nič nepokazíte ani tým, ak sa obrátite na odborníkov v servise, ktorí vám podľa  typu auta a rozmeru pneumatík odporučia konkrétny typ snehových reťazí.

Pri použití reťazí vytvárajú kolesá väčší valivý odpor, čo samozrejme vedie ku zvýšeniu spotreby pohonných hmôt. Nesprávna montáž, prípadne použitie nekvalitných reťazí, môže viesť ku poškodeniu vozidla a následná oprava môže byť dosť nákladná.

Pred ich výberom je vhodné nahliadnuť do veľkého „techničáku“, či je na vaše vozidlo montáž reťazí vôbec možná a odpovedať si na pár základných otázok:

  • Na akú hmotnosť automobilu potrebujem reťaze?
  • Poznám rozmery pneumatík, na ktoré budem reťaze nasádzať?
  • Koľko miesta mám na podbehu auta?

Montáž je väčšinou jednoduchá

Dnešné snehové reťaze sú väčšinou samodoťahovacie a celkom jednoducho sa nasádzajú na kolesá. I keď princíp zostal rovnaký, moderné snehové reťaze sa v mnohom líšia od predošlého zložitého navliekania na pneumatiku. U kvalitných reťazí by nemala chýbať ani plastová ochrana v miestach, kde by mohlo dôjsť ku kontaktu s diskom kolesa.

V prípade, že s nasadzovaním nemáte skúsenosti, odporúčame vám vyskúšať si to na nečisto doma -na ceste a so zmrznutými rukami ide všetko ťažšie.

Existuje viac druhov

Najčastejšie sa stretávame s reťazami oceľovými. Patria medzi najkvalitnejšie a zároveň ich nemusíte vyhodiť po jednej sezóne. Bohužiaľ sa ale trochu horšie nasádzajú a sú hlučné. Môžu sa používať len na vozovky so súvislou vrstvou snehu/ľadu.

Často využívané sú aj textilné reťaze, ktoré sú na nasadenie veľmi jednoduché. Zároveň nerobia hluk, ale majú oveľa kratšiu životnosť. Používajú sa najmä na vozidlách, ktoré majú medzi kolesom a podbehom málo priestoru.

Posledným typom, ktorý uvedieme sú tekuté reťaze. K ich nasadeniu sa používajú spreje, hmota stvrdne vo chvíli, akonáhle sa dostane do styku s vodou. Ich účinok je ale len dočasný.

Produkty se filtrují...