Chcete sa na niečo opýtať?
(Po-Pia 7:30 - 15:00 hod.)
 
Späť

Čo nám hovoria kontrolky v aute

12. 3. 2023
1k
Určite sa každému z vás už stalo, že ste sa vydali na cesty a počas jazdy vám na palubovej doske začala svietiť kontrolka batérie alebo motora. Viete, čo také kontrolky znamenajú a kedy je potrebné zájsť s autom do servisu? Nie všetky rozsvietené symboly totiž znamenajú vážnu poruchu.

Najjednoduchšie je rozpoznať problém u novších áut, pretože tu výrobcovia ku znakom pridali aj písané komentáre na palubnom počítači. Bohužiaľ žiadny univerzálny zoznam kontroliek na palubovke neexistuje. Dokonca, niektoré symboly sa u rôznych značiek vozidiel líšia, napríklad u japonských automobiliek alebo môžu signalizovať iné alebo viac vád.

Ale základom pre porozumenie sú farby, ktoré fungujú ako semafór. Zelené kontrolky znamenajú, že nie je čoho sa obávať. Sú len informatívne, napríklad že máte rozsvietené obrysové svetlá.   Oranžová, prípadne žltá farba varuje, že s autom nie je niečo v poriadku. Nebráni vám hneď v jazde, ale je potrebné vadu v najbližšej dobe opraviť. Môže sa jednať o doliatie motorového oleja alebo možno len o doplnenie kvapaliny do ostrekovačov.

Červená farba už nás varuje pred závažnou poruchou. V tomto prípade by ste už nemali pokračovať v jazde, vypnúť motor a pomocou vášho servisu problém vyriešiť. Výnimkou sú kontrolky, ktoré upozorňujú na nezapnuté pásy alebo otvorené dvere, ktoré jednoducho vyriešite sami.

Najčastejšie problémy a ako ich vyriešiť

Kontrolka batérie nám môže svietiť buď na červeno, alebo na oranžovo (žlto). Ak je kontrolka červená, znamená to, že sa batéria pri naštartovanom motore nenabíja. Je teda vhodné vypnúť všetko nepotrebné, ako rádio alebo klimatizáciu a so zbytkom energie dôjsť do najbližšieho servisu. V prípade, že je kontrolka oranžová, upozorňuje nás na nízku kapacitu, ktorá by sa mala sama dobiť dlhšou jazdou.

Červený teplomer ponorený do vody znamená, že je potrebné skontrolovať stav chladiacej kvapaliny, jej množstvo a teplotu. Po rozsvietení tejto kontrolky by ste mali vozidlo bezpečne odstaviť a zistiť vadu. Ak svieti kontrolka namodro, informuje vás len o nízkej teplote chladiacej kvapaliny, ktorá po jej nahriatí zmizne.    

Ani s rozsvietenou kontrolkou oleja nie je vhodné pokračovať v dlhšej jazde. Môže byť problém s hladinou motorového oleja, ktorý je potrebné ihneď doplniť. Preto odporúčame zavítať rovno do servisu. Pozor, pokiaľ sa kontrolka oleja rozsvieti načerveno, ihneď vypnite motor!!! Od fatálneho poškodenia motora Vás mnohokrát delia sekundy.

Ďalšou varovnou kontrolkou je trojuholník s výkričníkom uprostred, ktorý ukazuje na ďalšie nešpecifikované vady motora, stupňované podľa farby, teda žltá = varovanie, červená = vážne ohrozenie. Tu  je spravidla nutné navštíviť váš nebo najbližší servis.

Kontrolka motora ukazuje vady v systéme riadenia emisií. Môže sa jednať o drobnosť typu odvetrávanie palivovej nádrže, ale tiež o závažnejšiu poruchu ovplyvňujúcu chod pohonnej jednotky. Tu určite odporúčame diagnostiku motora, ktorú vykoná váš servis.

V prípade, že začne blikať kontrolka ručnej brzdy, môže to znamenať, že chýba brzdová kvapalina. V mnohých prípadoch svieti tento piktogram preto, že je brzda len zatiahnutá a stačí ju len uvoľniť.

I kontrolka prevodovky upozorňuje na závažnú chybu. V prípade, že kontrolka ozubeného kolesa s výkričníkom uprostred je červená, ukazuje nám to buď prehriatu alebo chybnú prevodovku. V tomto prípade je nutné okamžité odstavenie vozidla a nechať prevodovku vychladnúť. Pokiaľ to nepomôže, je opäť potrebné zájsť do servisu.

Produkty se filtrují...