Chcete sa na niečo opýtať?
(Po-Pia 7:30 - 15:00 hod.)
 
Späť

Čo dokáže urobiť kuna s Vašim vozidlom a ako sa jej zbaviť?

27. 1. 2022
580
Jedným z ďalších problémov, ktoré prináša zimné počasie pre naše automobily, sú kuny pod kapotou. Pre tieto malé šelmy je teplý motor veľkým lákadlom. Keď sa dostanú pod kapotu do motorového priestoru, dokážu narobiť riadne škody. V tých horších prípadoch nedokážete ráno auto ani naštartovať.

Čo všetko kunám chutí?

Najčastejšie býva poškodená elektroinštalácia, hadice brzdového a chladiaceho systému a izolácie. Najviac trpia textilné izolácie na spodnej strane kapoty, hadičky a manžety. Medzi najobľúbenejšie patria zapaľovacie káble. Prehryznuté káble môžu viesť až k zničeniu riadiacej jednotky.

Čo na kunu zaberá?

Predtým než začnete využívať rôzne ochranné prostriedky, mali by ste vedieť, že kuny sú chránené. To znamená, že sa nesmú zabíjať.

Ľudské vlasy a psie/mačacie chlpy

Kuny sa boja ľudí, preto keď zacítia prítomnosť človeka alebo domáceho maznáčika, k miestu sa väčšinou nepriblížia. Preto skúste dať vlasy alebo chlpy do pančuchy a zaveste ich k motoru.

Domáce prostriedky

Existuje i mnoho babských rád, ktoré by mali kuny odohnať. Môžete skúsiť napríklad citrusový olej, formalín, ocot, čpavok, petrolej, čierne korenie, tuhý podpaľač alebo Savo.

Pachové odpudzovače

Na trhu sú dostupné i odpudzovače v spreji, ktoré sú určené priamo proti kunám. Jedná sa o roztok obsahujúci látku Geraniol, ktorá kunám zapácha. Sprej nastriekate na motor a káble. Zápach vydrží niekoľko týždňov.

Elektronické odpudzovače

Ďalšou možnosťou ako zabrániť, aby sa dostali pod kapotu nášho vozidla, sú akustické a ultrazvukové odpudzovače. Kúpite ich v takmer každom autoservise alebo obchode s autopríslušenstvom. Akustické odpudzovače vydávajú zvuky, ktoré sú počuteľné aj pre ľudí. Ich zvuk nie je príliš silný, preto je vhodné ich položiť čo najbližšie k plastovej súčiastke, lepšie sa tak zvuk odráža. Ultrazvukové vysielajú zvuk s frekvenciou nad 20kHz, ktorá kunám vadí. Tu je potrebné vybrať správne miesto, aby sa zvuk šíril do celého motorového priestoru. 

Produkty se filtrují...