Chcete sa na niečo opýtať?
(Po-Pia 7:30 - 15:00 hod.)
 
Späť

Chyby a zlozvyky pri používaní detských autosedačiek

6. 11. 2023
92k
Používanie detských autosedačiek je kľúčové pre bezpečnosť detí pri cestovaní automobilom. Existuje niekoľko bežných chýb a zlozvykov, ktoré rodičia či opatrovníci často robia. Tu sú niektoré z najčastejších:

Nesprávna inštalácia

Najčastejšou chybou je nesprávna inštalácia autosedačky. Autosedačku je potrebné v automobile správne upevniť, čo zahŕňa pevné ukotvenie pomocou bezpečnostného pásu alebo ISOFIX systému. Dôkladne si prečítajte návod na obsluhu a pokyny od výrobcu, aby ste sa uistili, že ste autosedačku správne nainštalovali.

Nesprávna voľba sedačky

Každá detská autosedačka má špecifickú váhovú a vekovú kategóriu, pre ktorú je určená. Chybná voľba sedačky môže viesť k nedostatočnej ochrane dieťaťa. Vyberte autosedačku, ktorá je vhodná pre vek a hmotnosť vášho dieťaťa.

Zlá pozícia a pripútanie dieťaťa

Dieťa by malo byť v autosedačke správne pripútané a usadené do bezpečnostných pásov alebo postrojov tak, aby nebolo príliš voľné a nemohlo sa pohybovať. Príliš voľný postroj alebo pás môže zvýšiť riziko zranenia pri nehode. V chladných mesiacoch sa vyhýbajte usadzovaniu dieťaťa do sedačky v silnej zimnej bunde. Tá vytvára nebezpečný „vankúš“ medzi telom a pásmi, kvôli čomu môže pri nehode či prudkom zabrzdení dôjsť k vykĺznutiu zo sedačky.

Nedodržiavanie spätného smeru

Spätný smer je obvykle považovaný za bezpečnejší spôsob prepravy malých detí v takzvanom „vajíčku“. Nedodržiavanie zásad týkajúcich sa spätného smeru môže zvýšiť riziko zranenia.

Nedodržiavanie zákona

V niektorých krajinách existujú zákony, ktoré upravujú používanie detských autosedačiek. Je dôležité tieto zákony dodržiavať.

Produkty se filtrují...